Ballon

Gefeliciteerd met het vinden van deze ballon!

Dat was een van de 600 ballonnen die vandaag op het Science Park in Amsterdam zijn opgelaten ter gelegenheid van “World IPv6 Launch”, de wereld wijde lancering van IPv6, een nieuwe generatie Internet Protocol.

 

Wat is het Internet Protocol?

Dat is de onderliggende techniek waardoor al die computers op het internet met elkaar gegevens kunnen uitwisselen.

Waarom is er een nieuw Internet Protocol nodig? Het internet werkt toch goed?

Jazeker. Maar het huidige Internet Protocol, IPv4, is zo’n 33 jaar geleden bedacht. Men had toen geen idee dat het zou kunnen uitgroeien tot het internet wat we nu kennen. Een internet met YouTube, Google, Facebook, Twitter, Spotify, Yahoo, Wikipedia, Amazon, Nu.nl, Skype, Uitzending gemist, Buienradar, Hyves, Marktplaats en wat al niet meer. Een heel multimedia spektakel, binnen handbereik van iedereen met een computer of een slimme telefoon. Het internet begon als een netwerk voor computers van alleen het Amerikaanse leger, later ook voor wetenschappelijke instellingen. Het heeft in de eerste 10 jaar van zijn bestaan niet meer dan 1000 computers met elkaar verbonden. Maar sinds de negentiger jaren heeft de groei van het internet een enorme vlucht genomen. Mede door de uitvinding van het “World Wide Web” (www) in Zwitserland, waardoor nu met een browser de hele wereld aangesloten op het internet niet meer dan een muisklik weg is. Het probleem waar het internet door deze enorme groei nu tegen aanloopt is dat het systeem van unieke nummers, het zogenaamde IP-adres, wat iedere aangesloten computer op het internet gebruikt, door zijn hoeveelheid heen is. Een van de bedenkers van het internet heeft laatst gezegd dat “Het aantal adressen wat ik ooit had bedacht, 4 miljard, wel voldoende zou zijn voor het ‘experiment’ wat ik dacht dat internet was…”. Niet dus. Er zijn nu al veel meer dan 4 miljard computers, mobiele telefoons en webservers aangesloten op het internet, doordat 1 ip-adres door speciale technieken met meerderen gedeeld kan worden. Maar het aantal apparaten dat aangesloten is, zal in 2015 groeien tot 15 miljard en 50 miljard in 2020 en dan werken die technieken niet meer.

Wat gaat er dan nu gebeuren?

In de negentiger jaren had men al door dat het aantal ip-adressen in deze tijd zou opraken en is er gewerkt aan een nieuw systeem. De voornaamste verandering is dat er veel meer ip-adressen zijn waardoor een ontelbaar aantal apparaten op het internet kan worden aangesloten. Maar er zijn ook wat andere verbeteringen doorgevoerd. Het was klaar in 1998 en de bedoeling was, dat in de eerste jaren van deze eeuw het internet geleidelijk zou overgaan naar het nieuwe IPv6 protocol. Doordat in eerste instantie niet iedereen er van overtuigd was dat de adressen werkelijk op konden raken heeft het toch nog een jaar of 10 geduurd voordat alle systemen, netwerken en computers geschikt waren voor IPv6. Vorig jaar op 8 juni 2011 hebben grote internet bedrijven als Google, Facebook en Yahoo het voor een dag uitgeprobeerd en dat gaf geen noemenswaardige problemen. Dit jaar is dan 6 juni 2012 de dag dat deze bedrijven en nog veel meer, ook internet service providers definitief IPv6 gaan gebruiken en aanbieden. Dat hebben we dus gevierd met de ballonnen.

En wat betekent dit voor mij?

Alle Nederlandse internet service providers zijn bezig om hun systemen aan te passen voor IPv6. Eentje (XS4ALL) is al helemaal klaar, en zet het sinds kort ook standaard aan. Dat moet de klant zelf doen. Vanaf nu zetten ze het wel standaard aan en ook klanten van de andere internet aanbieders zullen geleidelijk aan IPv6 standaard gaan aanbieden. Dat betekent niet dat IPv4 wordt uitgeschakeld. IPv4 en IPv6 zullen nog geruime tijd naast elkaar gebruikt worden. Doordat de ip-addressen eigenlijk nooit zichtbaar zijn, zal je daar niets van merken. Het belangrijkste is dat door deze vernieuwing, waarvoor op 6 juni 2012 een belangrijke stap is gezet, het internet nog jaren vooruit kan.